
Μία νέα στρατηγική πολιτική[1] υιοθέτησε το ΝΑΤΟ στη Σύνοδο της Μαδρίτης, που σηματοδοτεί σημείο καμπής για τη Συμμαχία:
– Φινλανδία και Σουηδία έλαβαν επίσημη πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία[2]
– ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας μετείχε για πρώτη φορά στη Σύνοδο
– το παρόν έδωσαν οι ηγέτες Αυστραλίας, Νότιας Κορέας και Νέας Ζηλανδίας
«Οι ηγέτες υιοθέτησαν τη νέα στρατηγική πολιτική του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Πρόκειται για νέα στρατηγιική πολιτική. Αυτή που είχαμε μέχρι τώρα είχε συμφωνηθεί το 2010. Η σημερινή είναι πολύ διαφορετική. Ξεκαθαρίζει ότι η Ρωσία αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο άμεση απειλή για την ασφάλειά μας.»[3]
Η Κίνα δεν χαρακτηρίζεται αντίπαλος της Συμμαχίας, ωστόσο αναφέρεται ότι «αντιπροσωπεύει σοβαρές προκλήσεις», για αυτό και το ΝΑΤΟ θα εντείνει τη συνεργασία με τους εταίρους στον Ινδο-Ειρηνικό.
Η Συμμαχία διακήρυξε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί», ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξήσουν την παρουσία τους στην Ευρώπη.
Στην Ευρώπη, η Συμμαχία σχηματίζει, πλέον, το «σκανδιναβικό μπλοκ».
«Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι, στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών και κυρίως την τελευταία δεκαετία, η Φινλανδία έχτιζε σχέσεις και ενισχυμένη συνεργασία με το ΝΑΤΟ» δήλωσε ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο.
Τέλος, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να ενισχύσουν την πολιτική και πρακτική υποστήριξη χωρών που κινδυνεύουν από τη ρωσική επιθετικότητα, δηλαδή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Γεωργίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας.
References
- ^ Μία νέα στρατηγική πολιτική (www.nato.int)
- ^ – Φινλανδία και Σουηδία έλαβαν επίσημη πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία (gr.euronews.com)
- ^ η Ρωσία αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο άμεση απειλή για την ασφάλειά μας.» (gr.euronews.com)