
Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ που θα υιοθετηθεί σε λίγο συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του προσερχόμενος σε Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ θα απευθύνει πρόσκληση ένταξης σε Φινλανδία και Σουηδία.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη νοτιανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως η συμμαχία πρέπει να είναι προσηλωμένη το μέτωπο της Ουκρανίας και δεν χρειάζεται άλλη πηγή αστάθεια στο εσωτερικό της.
Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:
“Συναντιόμαστε σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη σκιά ενός πολέμου. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά μία τομή στον γεωπολιτικό χρόνο. Δίνει νέα σημασία στην Ευρωατλαντική συμμαχία και μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα ώστε να ενισχύσουμε τις δομές του ΝΑΤΟ.
Βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με νέες σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις. Και θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί στο νέο στρατηγικό δόγμα, το οποίο θα υιοθετήσουμε σε λίγο, στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η Συμμαχία μας.
Θέλω επίσης να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι σήμερα η Συμμαχία θα απευθύνει πρόσκληση στη Φινλανδία και στη Σουηδία να γίνουν το 31ο και το 32ο μέλος της Συμμαχίας. Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της Συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές.
Η Ελλάδα αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952. Είμαστε ένας σημαντικός πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, είμαστε μία χώρα η οποία συστηματικά επενδύει άνω του 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο τη δική μας αμυντική αποτρεπτική δυνατότητα αλλά και τις δομές της Συμμαχίας.
Ως πυλώνας σταθερότητας, λοιπόν, στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή η προσήλωση της Συμμαχίας θα πρέπει να είναι στην πρόκληση που αντιμετωπίζει στο μέτωπο της Ουκρανίας. Δεν χρειαζόμαστε καμία άλλη πηγή αστάθειας εντός της Συμμαχίας και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας”
Νωρίτερα, η ελληνική κυβερνηση εξέφρασε ικανοποίηση σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας[1].
Κυβερνητικές πηγές επισημαίναν τα ακόλουθα σχετικά με την συμφωνία:
Δεν κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα η ιδιότυπη διαπραγμάτευση του κ. Ερντογάν για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν επηρεάζει την ελληνική πλευρά ούτε τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
Επιπλέον η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενισχύει τον ευρωπαϊκό χώρο της Συμμαχίας και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας.
Μ. Βαρβιτσιώτης: Δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποστούμε καμία ρητορεία και καμία επιθετική διάθεση από την Τουρκία
«Η χθεσινή απόφαση για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί ξεκάθαρα μία νίκη για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, που επανέρχεται ακόμα πιο ισχυρή και με νέα δυναμική, δημιουργώντας ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας με την Ευρώπη», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε σημερινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Ειδικότερα, για τη χθεσινή απόφαση περί άρσης του βέτο της Τουρκίας ως προς την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι η Τουρκία καθυστέρησε πάρα πολύ να πάρει μία απόφαση που φαινόταν ότι θα έπαιρνε από την αρχή και δεν θα μπορούσε να αντισταθεί κάτω από το καθεστώς πίεσης. Δηλαδή στο να συναινέσει για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, καθυστερώντας έτσι και την απαιτούμενη ΝΑΤΟ-οϊκή ομπρέλα προστασίας προς αυτές τις δύο χώρες, σε μία περίοδο που μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο απειλής από τη Ρωσία.
Σχετικά με τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της σημερινής Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι. Επανέλαβε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κρατά ανοιχτά όλα τα κανάλια διαλόγου και επικοινωνίας με τη γείτονα, ωστόσο, όπως επεσήμανε, «δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποστούμε καμία ρητορεία και καμία επιθετική διάθεση από πλευράς Τουρκίας».
Ως προς την επικείμενη σημερινή συνάντηση Τζο Μπάιντεν-Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί και είναι μία ευκαιρία να τεθεί το θέμα της μη συμμόρφωσης της Τουρκίας ως προς την εφαρμογή των κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία.