
Κοινό μνημόνιο για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα προετοιμάσουν Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία, σύμφωνα με φινλανδικά μέσα ενημέρωσης.
Τα δημοσιεύματα στη μεγαλύτερη ημερήσια εφημερίδα Helsingin Sanomat της Φινλανδίας και στη φινλανδική εφημερίδα Iltalehti έρχονται την ώρα που οι ηγέτες της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας είναι σε διαρκείς διαβουλεύσεις με τον γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρέσβης στη Γαλλία Αλί Ορναρέρ, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα L’ Opinion, κάνει λόγο για «υπερβολική επιείκεια» και «συνενοχή» της Σουηδίας απέναντι στο PKK, που θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση» από την ΕΕ, αλλά και απέναντι στο συριακό παράρτημά του, το PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης), το οποίο είναι σύμμαχος της Δύσης ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (Daesh).
Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, σε αντίθεση με το PKK, το PYD δεν περιλαμβάνεται στον ευρωπαϊκό κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων. Αναφέρεται επίσης ότι η Τουρκία απαιτεί διακοπή των σουηδικών παραδόσεων όπλων στο PYD. Στην πραγματικότητα, γράφει η εφημερίδα, πρόκειται για αντιαρματικούς πυραύλους σουηδικού σχεδιασμού που προμήθευσαν στην κουρδική πολιτοφυλακή οι Αμερικανοί, αλλά μια τέτοια παράδοση θα μπορούσε να αποτραπεί από τη Στοκχόλμη.
Τέλος, το πιο προβληματικό ζήτημα έγκειται κατά την εφημερίδα στο ότι η Τουρκία όχι μόνο απαιτεί από τη Σουηδία να αναθεωρήσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της, αλλά και να της παραδώσει «αρκετές δεκάδες» Τούρκους και πρόσφυγες, ως επί το πλείστον μέλη του PKK, αλλά και μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορούνται ότι υποκίνησαν την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναγνώρισε πως οι συνομιλίες για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα οδηγήσουν σε μια «δύσκολη συζήτηση» με την Τουρκία στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας, χαιρετίζοντας ωστόσο μια «πρόοδο».
«Η Φινλανδία και η Σουηδία, που ανατρέπουν δεκαετίες ιστορικής ουδετερότητας, θέλουν τώρα να ενωθούν μαζί μας. Θα είναι μια δύσκολη συζήτηση», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Μαδρίτη.
Σύμφωνα, τέλος, με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα στηρίζει τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας, καθώς θεωρεί ότι η ένταξή τους θα ενισχύσει τη Συμμαχία. Όταν υπάρχει σύρραξη στην καρδιά της Ευρώπης το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, είναι η ένταση σε άλλα σημεία της. Η Ελλάδα είναι υπέρ της ενίσχυσης της Συμμαχίας και διαδραματίζει, καταλήγουν, έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και ως μέλος της ΕΕ με σειρά πρωτοβουλιών που ενισχύουν την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.