
Το «Ανώτατο Δικαστήριο» της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντoνέτσκ, καταδίκασε σε θάνατο τρεις ξένους, δυο Βρετανούς κι έναν Μαροκινό, που πολεμούσαν στο πλευρό της Ουκρανίας.
Πρόκειται για τους Βρετανούς Σον Πίνερ και Έϊντεν Άσλιν και τον Μαροκινό Σααντούν Μπραχίμ που κατηγορήθηκαν ως ως μισθοφόροι.
Στις εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, υπό τον αυστηρό έλεγχο των de facto τοπικών αρχών, οι κατηγορούμενοι φαινόταν να έχουν παραιτηθεί στην τύχη τους.
«Ήλπιζα ότι η ποινή θα ήταν πολύ πιο δίκαιη κρίνοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες βοήθησα την έρευνα και επίσης επειδή παραδόθηκα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ. Μακάρι να ήταν διαφορετικά, αλλά ο Θεός θα είναι αυτός που θα με κρίνει όταν έρθει η ώρα έρχεται», δήλωσε ο καταδικασθείς Έϊντεν Άσλιν.
Σύμφωνα με διάφορες πηγές, η δίκη, στην οποία είχαν, για παράδειγμα, πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε μεταφραστή, ήταν μια πράξη προπαγάνδας.
Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας καταδίκασε την καταδικαστική απόφαση για τους Βρετανούς πολίτες.
Σε ανάρτησή της στο twitter υπογράμμισε πως «Είναι αιχμάλωτοι πολέμου. Αυτή είναι μια προσχηματική κρίση χωρίς καμία απολύτως νομιμότητα. Οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες. Συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τις στηρίξουμε», τόνισε.
Στη Βρετανία η ανησυχία είναι μεγάλη για την τύχη των καταδικασθέντων.
«Αυτή ήταν πραγματικά μια δόλια δίκη-σόου. Δεν έχει καμία αξιοπιστία. (…) Συνελήφθησαν από τις ρωσικές δυνάμεις στη Μαριούπολη και θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση της Γενεύης, η οποία σίγουρα αποκλείει δίκες παρωδία όπως και τη θανατική ποινή», δήλωσε ο βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας, Ρόμπερτ Τζένρικ.
Η απόφαση του δικαστηρίου, εναντίον της οποίας θα ασκηθεί έφεση, προκαλεί περαιτέρω πίεση στις δυτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την Ουκρανία. Είναι επίσης ένα μήνυμα προς τους Ουκρανούς στρατιώτες που, όπως αυτοί οι τρεις, παραδίδονται στα αυτονομιστικά στρατεύματα με την ελπίδα μιας δίκαιης δίκης.