
Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο λογοτέχνης, λαογράφος και Αντιπροέδρος του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, Διονύσης Φλεμοτόμος. Η προσωπικότητα του Διονύση, βαθιά συνυφασμένη με την πολιτιστική κληρονομιά της Ζακύνθου, εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς για τον πνευματικό κόσμο του νησιού και της Ελλάδας γενικότερα.
Ο Διονύσης Φλεμοτόμος υπήρξε ένας πολυτάλαντος δημιουργός. Η αγάπη του για τη ζακυνθινή παράδοση και την ελληνική γλώσσα τον ανέδειξε σε έναν από τους σημαντικότερους λαογράφους της εποχής του. Ως Αντιπρόεδρος του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, εργάστηκε ακούραστα για την προώθηση και διατήρηση της τοπικής ιστορίας και κουλτούρας.
Σχετικά με το έργο του
Από τις εκδόσεις «Περίπλους» κυκλοφορούν οι συλλογές του: «Σπουδή σ’ ένα λευκό μπλουζάκι» (1985 και 1992), «Καφές σε χρόνο ενεστώτα» (2000) και «Ο Τόμας Μαν χτενίστηκε στο σκουλαρίκι σου» (2005). Από τον ΕΟΜΜΕΧ έχει εκδοθεί το βιβλίο του «Ζακυνθινοί τεχνίτες» (1991) και από τις εκδόσεις «Τρίμορφο» η μελέτη του «Γιάννης Κλαυδιανός ο Φιολιταίος, μια ακόμα «ψεύτρα ελευθεριά», στο μέτωπο του ζακυνθινού λαού» (2003). Το 2008 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης το «Εκδρομές με του Ερμή το ποδήλατο».
Ποιήματα και ιστοριοδιφικά κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και εφημερίδες.
Είχε ασχοληθεί με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, ως παραγωγός πολιτιστικών εκπομπών και για ένα διάστημα ήταν αρχισυντάκτης του περιοδικού «Περίπλους».
Ένας ποιητής με “μάτια μελιά”
Η ποίηση του Διονύση Φλεμοτόμου φέρει τη σφραγίδα της ζακυνθινής ψυχής, με απλότητα και δύναμη που μαγνητίζουν τον αναγνώστη. Στο έργο του “Palio”, που αποτυπώνει την αμεσότητα και την ευαισθησία του, γράφει:
«Όλα τα μάτια τα μελιά
έχουν το προνόμιο της δημοκρατίας
των γυμνών σωμάτων.
Ακόμα και μπροστά στο περίπτερο
Μιας επαρχιώτικης κωμόπολης
θυμίζουν άλογα που καλπάζουν περήφανα
ισοψηφώντας τη νίκη
μες στην απόλυτη δικαιοσύνη τους.»
Αυτή η χαρακτηριστική απλότητα, με βαθιά νοήματα για τη φύση και την ανθρώπινη ψυχή, υπήρξε το σήμα κατατεθέν της δημιουργίας του.
Παρακαταθήκη για το μέλλον
Η προσφορά του στον τομέα της λαογραφίας και του πολιτισμού παραμένει ανεξίτηλη. Το Μουσείο Σολωμού, το οποίο υπηρέτησε με αφοσίωση, αποτελεί ζωντανή απόδειξη του πάθους του για την ανάδειξη της ζακυνθινής κληρονομιάς.
Η μνήμη του Διονύση Φλεμοτόμου δεν είναι μόνο ένας φόρος τιμής στον άνθρωπο, αλλά και μια υπενθύμιση της ανάγκης να διατηρήσουμε και να συνεχίσουμε το έργο που εκείνος ξεκίνησε.
Το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων θα συνεχίσει να διατηρεί τη μνήμη του ζωντανή, καθώς η προσωπικότητά του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού του νησιού.
The post Διονύσιος Φλεμοτόμος: 24 Ιανουαρίου 2024 | Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών (Βίντεο) appeared first on ZANTETIMES.GR.